Subscribe:

Zanimljivosti iz povijesti kave


http://vremeplov-zanimljivosti.blogspot.com/


Francuski kralj Louis XIV bio je strastveni kavopija. Nije mogao proći niti jedan dan a da nije popio šalicu kave.  Dugujući mu uslugu, Nizozemci su u njegov dvorac isporučili drvo kave iz Arabije 1714. što je potaknulo prvi europski staklenik. Ovo drvo konačno je stvorilo milijune drugih stabala kave i postalo time roditeljsko drvo mnogom drveću kave Srednje i Južne Amerike.

Kofein kao tvar u kavi otkrio je Dr. Sylvestre Dufour koncem 17. stoljeća.

Drugi svjetski rat promijenio je puno svari u cijelom svijetu uključujući i industriju kave. Porastom potražnje kave, pojavile su se velike kompanije koristeći zrna niže kvalitete i otjerali mnoge male pržionice iz posla jer je pogodnost postala važnija od kvalitete. Trebalo je proći 20 godina ovakvog trenda da nastupe promjene i drugih 20 godina prije no što su se posebne pržionice vratile.

U prošlim vremenima, o kavi se razmišljalo kao o lijeku korištenom kao stimulans i kao lijek za probavna oboljenja. U Njemačkoj u 18. stoljeću, kavane su bila svratišta aristokrata koji su voljeli igrati popularnu kartašku igru nazvanu ombre. Dok su igrali, pili su svoju kavu iz šalica bez rukohvata sličnih turskim šalicama ali većim.

Trgovci vinima i limunadama u Italiji u 17. stoljeću nazivali su kavu "vražje piće" svjesni pretnje njihovom tržištu. Ovi trgovci su tražili od pape izdavanje ukaza osuđivanja kave. Međutim, njihov plan je loše prošao kada je papa Clement VII probao kavu, svidjela mu se i krstivši je učinio kršćanskim pićem.

Kada su Venecijanci prvi put kavu uvezli u Europu početkom 1600., ona se još uvijek nije zvala kava. Bila je poznata kao qhaweh, ili "arabijsko vino".

Koliko je poznato kava je počela bivati popularna u SAD sredinom 17. stoljeća u New Yorku. Unutar nekoliko desetljeća, kavane prema engleskom modelu, kao i popularnost kave počele su cvjetati šireći se također i Novom Engleskom.

Najranije zapise o kavi napravio je arabijski liječnik Rhazes u 10. stoljeću.

Ludwig Roselius, jedan njemački uvoznik kave, otkrio je 1903. slučajno dekofeiniziranu kavu. On je probao morskom vodom oštećenu isporuku i registrirao da je većina kofeina nestala iz zrna. To ga je potaklo da pronađe metodu izvlačenja kofeina iz zrna kave. On je svoj novi proizvod nazvao sanka što je izvedeno iz francuskog sans caffeine, a znači "bez kofeina".

Prve kavane u Konstantinopolju (Istanbulu) otvorene su oko 1550. i zvale su se "škole mudrosti". Mogli ste naći glazbu, igre ili rasprave o poeziji, politici i drugome u tim detaljno oblikovanim ustanovama.

Honoré de Balzac trošio je 20-30 šalica kave dnevno i vjerovao da je to istinski stimuliralo ideje za njegovo pisanje.

Originalna ledena kava bila francuski izum nazvan mazagran napravljen od hladne kave i jedne vrste mineralne vode.

Engleske kavane 1600.-tih često su bile kuća izvan kuće za mnoge muškarce koji su davali adresu svojih najdražih kavana kao svoju vlastitu. Prve kavane nisu bile samo mjesta za ozbiljne razgovore, već su bile velika središta za igru u kojima su se odvijali turniri u šahu, kartanju i bacanju kocki uz veliku publiku.

Kava iz Kostarike je najbolja na svijetu. Međutim, ona ne potječe iz ove zemlje već je uvezena iz Kube 1779.

William Harvey, čovjek koji je otkrio cirkulaciju krvi u tijelu, vjerovao je previše u korist konzumiranja kave pa je ostavio preko 50 funti svoje kave Londonskom liječničkom fakultetu (London College of Physicians).

Johann Sebastian Bach realizirao je svoju "Coffee Cantata" 1734. kao osjećaj empatije prema zapuštenim ženama čiji su muževi provodili znatno vrijeme u kavanama i kao odgovor na pokušaj Fredericka Velikog da zabrani kavu u Njemačkoj.

Aparat za pravljenje kave s cjedilom izumljen je 1829 godine.

Električni aparat za pravljenje kave s cjedilom pojavio se 1930 godine.

U ranim danima kavana bio je dovoljan jedan penny za ulazak u kavanu. Kavane su bile mjesta gdje je bilo mnogo razgovora o idejama vremena, a kao rezultat plaćanja pennyja, mnoge kavane postale su poznate kao "penny sveučilišta (penny universities)".

Da li ste se ikada zapitali gdje je porijeklo izraza "coffee break (prekid za kavu)"? Ovi prekidi za kavu ("coffee breaks") započeli su u industriji tijekom Drugog svjetskog rata kada su poslodavci naučili da kava povećava produktivnost njihovih radnika. Ne samo da je povećavala produktivnost, već prema nekim studijama i broj brakova.

Prije 1800., dodavanje bilo kakvog mlijeka u kavu bio je nečuven događaj.

U samim počecima potrošnje kave, zrna su se samo jela, ponekad dodavajući masnoće kako bi se lakše prevalila duga putovanja. Tek kasnije kava se počela piti kao vino ili je služila kao lijek.

Bezkofeinska proizvodnja kave razvila se tek u ranim 1900-tim. Danas se ekstrakt kofeina preraden prodaje farmaceutskim tvrtkama.

Filtar aparat za kavu (the drip - curak, kap po kap) je izumljen prije 90 godina, kada je tadašnja njemačka kućanica Melitta Bentz kao filtar uzela bugačicu iz sinove bilježnice.

Prije dva desetljeća, gotovo 90% Amerikanaca je konzumiralo kavu pripremljenu iz prekolatora. To je jedan od najgorih načina za pripremanje kave jer se konstantno zakuhava vec skuhana kava. Tek sa razvojem i upoznavanjem filtra ljevkastog oblika kvaliteta kuhane kave počela popravljati.

Proizvodnja kave je prisutna u SAD-u od samog osnutka Ustava. Prva pržionica kave osnovana je prije 208 godina, a tada se ujedno i prvi put našao oglas u novinama.

Prije više od 1300 godina prva biljka kave je uzgojena i to u Jemenu, a Arapi su smatrani prvima koji su zapravo "skuhali" kavu. Riječ kava, čini se, potječe od arapske riječi gahwa što može značiti vino ili uzbuđenje.

Povijesna činjenica je da se prije 325 godina u Parizu na St. Germaine Fair pojavio prvi kafe kiosk. Ubrzo nakon toga kava je bila dostavljana "od vrata do vrata" u urnama zagrijavanim ugljenom.

Prvi espresso aparat proizveden je tek prije 100 godina u Francuskoj. Prije oko 80 godina, u SAD-u je stolić za čaj zamijenjen stolićem za kavu. Dva stoljeća prije toga, stolić za čaj, visine 61 cm činio je sastavni dio pokućstva, obično smješten u dnevnoj sobi ispred kauča.

Espresso je postao popularan tek u ranim 1900-tim. U to vrijeme, jedini način pripravljanja espressa je bio u velikim bojlerima koji su mogli proizvoditi dovoljno pare tjerajući je kroz zrno kave pri velikom tlaku. Tek je 1948. Giovanni Gaggia razvio stap s oprugom koji je postavio iznad držača filtra kako bi mehanički tjerao vodu kroz zrna pri više od 7 bara.

U Japanu, 1991. godine izumljen je prvi potpuno automatizirani aparat za kavu - "sve u jednom": prženje, usitnjavanje, kuhanje.

Melitta® filtar aparat počeo se proizvoditi od 1960. u Njemackoj.

Kavane su postale popularna mjesta za druženje u 1400-tim u Arabiji, u 1500-tim se šire Europom, a u 1600-tim se pojavljuju u Sjevernoj Americi.

Espresso se prvi put spominje u američkom tisku 1945.

Kavi kao napitku trebalo je oko 1000 godina da se razvije u današnju ponudu u specijaliziranim prodavnicama kave - kafeima, kafićima.
 


Popular Posts