Subscribe:

Litijske baterije odlaze u ropotarnicu povijesti



Neekološke litijske baterije mogle bi ubrzo otići u povijest jer je tim znanstvenika s instituta Karlsruhe za tehnologiju (KIT) razvio novu generaciju dugotrajnijih baterija koje se pune fluoridom.

Osim dežurne ekološke katastrofičare, ova vijest mogla bi oduševiti sve koji u svakodnevnoj upotrebi koriste tehnološke naprave čije funkcioniranje nije moguće bez baterijskih punjenja.

Bilo da koristimo mobilne uređaje, iPod ili dan jednostavno ne možemo zamisliti bez opuštajućeg prebacivanja programa na TV-u uz pomoć daljinskog upravljača, veći kapacitet punjenja baterija povećat će njihovu trajnost te nam omogućiti dugotrajnije i bezbrižnije uživanje u željenim aktivnostima.

Nove baterije koriste se konceptom prijenosa fluoridnih aniona između elektroda čime se omogućava višestruko povećan kapacitet funkcioniranja punjenja, a dobra je vijest i da se, osim mogućnosti izrade novih fluoridnih baterija, postojeće punjene litijem mogu obogatiti metalnim fluoridom kao konverzijskim metalom.

– Ovakav koncept omogućit će neviđenu energetsku gustoću, čak do deset puta veću od konvencionalne – objasnio je dr. Maximilian Fichtner koji je u suradnji s dr. Munnangni Anji Reddy predstavio novi koncept u znanstvenom tjedniku Journal of Materials Chemistry.



Popular Posts