Subscribe:

Henry Cavendish – znanstvenik koji je prvi izvagao planet Zemlju



Znanstvenik koji je prvi izveo eksperiment kojim se mogla izračunati masa planeta Zemlje je bio znameniti Henry Cavendish. Cavendish je bio izuzetno bogatog i visokog porijekla. Naime, njegov djed bio je William Cavendish, vojvoda od Devonshirea, jedan od najviših britanskih aristokrata. Obitelj Cavendish je u Engleskoj bila utjecajna još od srednjeg vijeka, a od 16. stoljeća uvrštena je među najbogatije i politički najznačajnije porodice u čitavoj Velikoj Britaniji. Dobili su čak dvije vojvodske titule (Devonshire i Newcastle). Dapače, vojvode od Devonshirea bili su svojedobno politički najutjecajniji britanski aristokrati (uz markize od Salisburyja i earlove od Derbyja). Jedna od najpoznatijih pripadnica obitelji bila je Georgiana Cavendish, vojvotkinja od Devonshirea, o kojoj je snimljen film “The Duchess” iz 2008. u kojem je glumi Keira Knightley.

Sijelo vojvoda od Devonshirea već je generacijama dvorac Chatsworth, jedna od najvećih i najposjećenijih palača u čitavoj Velikoj Britaniji. I danas je taj dvorac dom 12. vojvode od Devonshirea – Peregrina Andrewa Mornya Cavendisha.

Znanstvenik Henry Cavendish, koji je rođen 10.10. 1731., svoje je veliko naslijeđeno bogatstvo ulagao u znanstvena istraživanja. Otkrio je element vodik (H) i nazvao ga je “zapaljivi zrak”. Zemljinu masu izmjerio je pomoću specijalnog instrumenta koji je sadržavao dvije velike olovne kugle i dvije manje kuglice. Pomoću Newtonovog zakona gravitacije i poznavanja torzione sile žice na kojoj su visile kugle, moglo se izračunati gravitacionu konstantu, a preko nje i Zemljinu masu.

Henry Cavendish umro je 1810. kao jedan od najbogatijih ljudi u Britaniji, i to unatoč potrošenom novcu na svoje znanstvene eksperimente.

Izvor: www.uprolazu.com


Popular Posts