Subscribe:

Prva izdanja poštanskih maraka izvan Velike Britanije



Britanski sistem su prvi prihvatili u švicarskom kantonu Zurich. Godine 1843. su izdali marke nominalne vrijednosti 4 i 6 groša koje su vrijedile samo unutar kantona. Iste godine je sljedilo izdanje u kantonu Genova, a dve godine kasnije i u Basel-u.


Godine 1843. ovaj trend je nastavio i Brazil. Izdali su marke sa vrijednostima: 30, 60 i 90 reisa, koje su zbog izgleda nazvane "bikove oči".


Prva kolonija Velike Britanije koja je počela koristiti poštanske marke je Trinidad 1847. godine. Izdao ih je David Brice vlasnik broda SS "Lady McLeod", koja je plovila od obala Port of Spain do San Fernanda. Marka se koristila samo za prijevoz robe na tom brodu. Na gornjoj polovici marke je bila ugravirana slika broda.

Prve poštanske marke na teritoriju SAD-a su izašle 1845. u državi New York. Marke su bile sa portretom Georga Washingtona istim koji je korišten i na kovanicama. Ove marke su u početku vrijedile samo u državi New York, a kasnije i u mnogim drugim većim mjestima. Godine 1847. je vlada SAD-a izdala marke od 5 i 10 centi sa likom B. Franklina i G. Washingtona.

       

Francuska je 1849. izdala marke sa likom boginje Ceres, marke sa njenim likom su se pojavljivale i na nekim sljedećim izdanjima. Belgija je na svoje prve marke stavila lik kralja Leopolda I i na njih nije stavila oznaku države. Iste godine je marke izdala i nezavisna njemačka kneževina Bavarska. Marke od 1, 2 i 3 krajcara su bile kvadratnog oblika i to su prve kvadratne marke ikad izdate. Na područjima koja su bila pod Austro-Ugarskom, upotreba maraka je počela od 1. svibnja 1850. godine.

       

Sa odlaskom Turske sa balkanskog poluotoka nastale su nove države. Od novonastalih država, prva poštanske marke izdaje Srbija 1866., Crna Gora 1874., Bugarska i Bosna i Hercegovina 1879. koja još uvijek nije imala samostalnost već je bila pod vojnom upravom Austro-Ugarske. Vjerovatno zbog toga marke nisu imale natpis države.

         

 Ove marke su se mogle koristiti samo unutar svojih država stvorila se potreba za međudržavnim dogovorom oko izdavanja poštanskih maraka. Davne, 1874. osnovan je Svjetski poštanski savez (UPU). Danas je UPU specijalizirana agencija pri Ujedinjenim narodima. Usporedno sa uvođenjem poštanskih maraka nastaje jedan novi hobi skupljanje istih ili "Filatelija".


Više o zanimljivostima iz povijesti filatelije možete pročitati OVDJE 

Kada je upotrebčljena prva poštanska marka možete pročitati OVDJE





Popular Posts